Van wilde veenen tot wereldhaven

'De Plezier rivier de Rotte is de rivier die Rotterdam z'n naam gaf'

Nu reserveren

Een sloep huren in Rotterdam 

We starten vanaf het centrum van Rotterdam, aan de Lombardkade 46. De steiger ligt naast de Binnenrotte en De Meent. Vanaf de Lombardkade varen we in noordelijke richting de Rotte op. De meanderende rivier, die Rotterdam zijn naam gaf staat bekend om z'n vele gezichten en wordt ook wel de dochter van de Maas genoemd. 

De vaartocht naar de Rottemeren en terug is zo'n 30 km lang en duurt zo'n 6 uur. Je kunt een vaartocht over de Rotte maken van 2 tot 6 uur, afhankelijk van hoever je de rotte op wilt varen. Tot slot hoef je geen rekening te houden met sluizen op deze route. Om deze vaartocht te varen volg je de volgende knooppunten 5, 4, 8, 26, 27, 28 [keren], 27, 26, 8, 4, 5.

 

   

 

   

  Bekijk in Google Maps

  

  

  

Varen op de Rotte

Je vertrekt in noordelijke richting vanaf de steiger aan de Lombardkade. De Rotte, binnen de ring van rotterdam is een van Rotterdams laatste bevaarbare zoetwatergrachten. Dit water ligt Binnendams (achter de ‘Dam’ van Rotterdam). De eerste kilometer kenmerkt de rivier zich door zijn stedelijk uitstraling met ‘harde’ oevers en stenen bruggen.

Na de eerste 100 meter varen we lang de oudste huizen van Rotterdam. Deze koopmanshuizen dateren uit ± 1700 en werden voornamelijk gebruikt als opslag voor agrarische producten. De huizen zijn uniek omdat ze het bombardament hebben overleeft, de daaropvolgende branden en inmiddels 4 sloopvergunningen. Huisje nummer 407, staat bekend om z’n zeldzame plafond en muurschilderingen.

Een klein stukje verder naast de iconische Noorderbrug bevindt zich het Heineken Brouwershuis, de van oorsprong amsterdamse bierbrouwer had hier zijn Rotterdamse verstiging van 1874 tot 1968 inmiddels is het een hip bedrijfsverzamelgebouw en hoofdkantoor van Pameijer.

varen op de rotte

De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere ligging ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. Een Dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.

Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij de Blijde wij, bel van te voren even om te vragen of je bij hun mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Cafe Oud Verlaat, een bruin cafe waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen.

varen op de rotte

Onze hotspots langs deze Route:

Een spaans restaurant met heerlijke Tappas en Pintxos op het menu!
Een hoog aangeprezen klein restaurant met de franse keuken
Restaurant de Prins van Terbregge
Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.
Restaurant Bergse Plas
Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.
Een echte bruine kroeg aan de Rotte!
Retraiterie Rottemeren
een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
Eetcafe de Roerdomp
een lekker stekkie met uitzicht over e Rottemeren
een perfect plek om even de beneden te strekken!
Restaurant Nova 
Culinair genieten op een heerlijk rustig plekje langs de Rotte. 

Geen Boot Wel Varen is trotse supporter en ambassadeur van OokDitIsDeRotte.nl

Aandachtspunten voor deze route

Vaar een duidelijke koers

Vaar een duidelijke koers zodat andere boten weten waar jij heen gaat.  Houdt tijdens de vaartocht op de Rotte zoveel mogelijk rechts om ongelukken te voorkomen. Komt er een boot vanaf de andere kant passeren we deze ook aan de rechterzijde. 

Let op de tijd

Je kunt op de Rotte geen rondje varen, je zult dus halverwege de vaartocht moeten keren. Let op, i.v.m. mogelijke drukte bij de sluis raden we je met klem aan om 1,5 uur voor eindtijd van de vaartocht terug te zijn bij de sluis naar de Bergse Plas. De sluis is geopend van ma t/m vrij van 09:00 tot 16:45 en op vrij, zat en zon van 06:00 tot 21:45

Aanmeren aan openbare steigers

Op de bergse Plas en de Rotte bevinden zich bijna alleen maar prive steigers, hier mag je onder geen beding aan aanmeren. Aan de Weissenbruchlaan (bergse plas) op de Rottemeren en bij horecagelegenheden langs het water vindt je wel openbare steiger. 

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze Nieuwtjes en Aanbiedingen!