Vaargebied De Rotte

Ontdek de Rotte vanaf het water!

Reserveer nu

Vaargebied De Rotte

In het vaargebied 'De Rotte' kan je prima vertoeven. De Rotte staat ook wel bekend als de meanderende rivier die van Bleiswijk (Rottemeren), de bron, helemaal door loopt tot in Rotterdam. De Rotte eindigd tegen de Blaak aan. Dit laatste stuk vanaf de Lombardkade, de Jacobsbrug t.h.v. tot de Blaak, is echter alleen met hele kleine bootjes te varen. Eenmaal in Rotterdam heeft de Rotte in de afgelopen eeuwen her en der andere namen gekregen.

Geschiedenis van de Rotte

Vroeger bouwde men dammen om gebieden te beschermen tegen overstromingen. In deze dammen zaten sluizen, zodat boten er wel doorkonden maar de gaten ook makkelijk afgesloten konden worden zodra er overstromingen dreigen. De Rotte heeft in het verleden meerdere Dammen gekent. De Dam waar onze stad z’n naam aan te danken heeft ligt onder de Hoogstraat en is maarliefst 400 meter lang, deze dam is in ± 1270 gebouwd en bleek algauw een aantrekkelijke plek om handel te drijven en huisje te bouwen.

Een sloephuren op de Rotte

Wanneer je over de Rotte wilt varen kun je het beste een sloep huren bij Geen Boot Wel Varen locatie Lombardkade 46. Vanaf hier vaar je namelijk in Noordelijke richting de stad uit. In een vaartocht van ± 2,5 uur kun je het Rotterdamse deel van de Rotte ontdekken, je vaart dan tot en met Oud Terbregge. Vaar je verder door, dan wordt het steeds landelijker, en zie je goed waarom de Rotte handig gebruikt werd om goedere van boederijen en tuinderijen naar de stad te brengen.

Tegenwoordig staat het water echter beter bekend als Plezierrivier de Rotte.

Je zult ook geen beroepsvaart meer tegen komen op de Rotte, dit maakt het een veilige plek om ervaring op te doen met het besturen van een sloep. In de zomer is het dan ook altijd gezellig druk op de Rotte. Je kijkt je ogen uit! Prachtige sloepen, bootjes en zwemmende gezinnen. Het is een en al feest. 

Een vaartocht tot aan de Rottemeren duurt ongeveer 5 uur. Voor een lunch, borrel of sanitaire stop zul je nog wat extra tijd moeten reserveren. In de zomer is het dan ook handig om voorafgaand aan de vaartocht te reserveren bij een restaurant, zodat je verzekerd ben van een plekje. 

Aandachtspunten bij het varen op de Rotte:

  • De rivier heeft niet tot nauwelijks last van blauwalg, dit i.t.t. de plassen
  • Er varen veel roeiers in lange boten, met lange peddels. Deze hebben veel ruimte nodig hebben. Ook hebben ze altijd voorrang, houdt ze goed in de gaten en ga tijdig aan de kant want ze kunnen erg hard gaan.
  • Het is niet toegestaan aan de natuurlijke kade, tussen het riet of aan particuliere steigers aan te meren. Openbare steigers vindt je op de Rottemeren of bij horeca gelegenheden, volg altijd lokale aanwijzingen.

Arrangementen

Leuke hotspots langs de Rotte

Brouwerij Noordt aan de zaagmolenkade

Noorplein, Bekend van de oogstmarkt en diverse events

Destino, Spaanse tappasbar aan de Zaagmolenkade

Obst & Gemuse, huiskamer restaurant Crooswijkse Bocht

Rebelz aan de Rotte, bekend om zijn inspirerende keuken en een team bestaande uit ex-gedetineerde.

Rijntje aan de Rotte, Een hoog aangeprezen klein restaurant, Franse keuken

Restaurant Meerenbos, een perfect plek om even de beneden te strekken!

Restaurant de Prins van Terbregge, Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.

Restaurant Bergse Plas, Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.

Cafe oud verlaat, Een echte bruine kroeg aan de Rotte!

Retraiterie Rottemeren, een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.

Eetcafe de Roerdomp, een lekker stekkie met uitzicht over e Rottemeren

 

Wij zijn trotste supporter van 'Ook dit is de Rotte' en lid van 'ondernemersvereniging De Rotte'.

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze Nieuwtjes en Aanbiedingen!