Instructies en regels op het water

Omdat een sloep besturen super leuk is, maar ook een serieuze zaak

Locaties Nu reserveren

Onze vaarinstructies

Als je gaat varen is het belangrijk dat je je realiseert dat een boot, doordat deze geen wielen heeft die op vaste grond staan, niet zo snel afremt of van richting verandert. Daarnaast zijn onze sloepen ook een stuk groter en zwaarder dan menig auto. 

Vaar je voor het eerst met Geen Boot Wel Varen, zorg dan dat je de instructies vooraf goed doorneemt zodat je weet hoe je de sloep moet bedienen en dat je ook regels op het water kent. Heb je weinig vaarervaring, schroom dan niet om dat aan de crew op de steiger te vertellen. We nemen dan even extra de tijd om te zorgen dat ook jij ontspannen en veilig aan je vaartocht kunt beginnen. Hier kunnen we meestal 15 minuten voor aanvang van de vaartocht al mee beginnen.

Verder op deze pagina leggen we alles uit over het besturen van de sloep en de regels op het water

Kijk jij liever een filmpje? Bekijk dan onze instructievideo voor de basis instructies

Bediening van de sloep

Van koers veranderen

Draai het stuurwiel naar links of naar rechts om van koers te veranderen. Stuur rustig en beheerst, de sloep reageert namelijk een stuk langzamer dan je gewend bent bij een auto. Ook moet je, net als in de film, een flinke slag aan het stuurwiel geven om een bocht te maken.

 • Bij het draaien zwenkt de achterkant van de sloep uit.

 • Blijf daarom ruim (25 meter) uit de buurt van andere vaartuigen of de kant.

 • Kijk naar het roer dat achter de boot hangt om de stand van het stuur te bepalen.

 • Achteruitvarend stuurt het vaartuig niet, doe dit daarom alleen met het roer recht.

 • Sommige sloepen hebben een boegschroef, hiermee kun je met een knopje de neus naar links of naar rechts duwen als je stil ligt of langzaam vaart.

Voor of achteruit varen

 • Rechts van de console zit de joystick, duw deze van je af (naar voren) om vooruit te varen. Haal deze (bovenlangs) naar je toe om achteruit te varen.
 • Vaar niet te hard, maximaal 6 km/u is toegestaan. Draai daarom de gashendel maximaal 45 graden naar voren.
 • Een boot kan geleidelijk vaart verminderen door de motor de andere kant op te laten draaien.
 • Wil je afremmen? Zet de motor dan in z’n achteruit. Vaar je achteruit en wil je afremmen, zet de motor dan in z’n vooruit.
 • Rem altijd zo hard als je kunt, de remweg (met 6 km/u) is dan +/- 8 meter, je kunt later altijd besluiten om langzamer af te remmen.
 • Pas de snelheid naar beneden aan als het druk, onoverzichtelijk of smal wordt, zoals op de Bergse Achterplas.
 • Staat de joystick recht omhoog dan staat de motor uit.

Tips & tricks

 • Bedien de sloep rustig en beheerst, het duurt enkele seconde voordat de sloep reageert op jouw handeling, zowel bij het geven van vermogen als het sturen.

 • De motor is erg stil en doet het zeker als je een klein beetje vermogen geeft, maak geen fout door te denken dat er maar 1 stand op zit.

 • Zorg dat je overzicht houdt, benader (onoverzichtelijke) bochten en kruisingen altijd langzaam en met een grote bocht zodat je kunt zien wat er van de andere kant komt.

 • Ook de wind heeft invloed op de positie of koers van de sloep, houdt hier rekening als je langzaam vaart of gaat aanmeren.

tips en tricks

Regels op het water

Om de orde en veiligheid op het water te waarborgen zijn er een aantal regels, dit zijn de belangrijkste! Bij overtreding van deze regels kun je een boete krijgen van de politie en loop je het risico dat je de borg kwijt raakt of je vaartocht voortijdig wordt beëindigd door ons.

Snelheid

Maximaal 6 km/u per uur, de gashendel maximaal 45 graden naar beneden.

Passeren

Passeer andere boten altijd zo ver rechts als mogelijk, vaar altijd een duidelijke koers, grotere en commerciële vaartuigen hebben altijd voorrang.

Geluid

Geluid reist erg ver over water, om geluidsoverlast te voorkomen adviseren we om muziek zachtjes te houden (achtergrondgeluid) en niet te schreeuwen.

Afval

Gooi je afval na afloop van de vaartocht in de container in de buurt van de steiger. Als je het afval overboord gooit of in de sloep achterlaat, houden we de borg in.

Alcohol

Ook bij het besturen van een sloep mag je niet onder invloed van alcohol, drug of lachgas zijn. Tevens dekt onze verzekering geen beschonken kapiteins en ben je dus niet verzekerd voor materiële of letselschade bij een incident.

Ongewenst gedrag of grof taalgebruik

Vertoon je ongewenst gedrag of ben je dronken, gedraag je je respectloos of gebruik je groftaalgebruik tegen medewerkers of andere mensen? Dan leidt dit tot directe beeindiging.

Aanmeren

Je mag alleen aanmeren aan een openbare steiger of kade. Van havens, privé steigers of iemands achtertuin hou je minimaal 25 meter afstand om overlast te voorkomen.

Houd de boot netjes

Houd de sloep tijdens de vaartocht netjes en lever deze weer schoon, zoals je hem ook hebt meegenomen, in op de steiger waar je deze hebt opgehaald. Verder mag je met maximaal 12 personen aan boord van de sloep.

Sluizen en vaargebied

Er zitten sluizen tussen de Rotte en de Bergse Plas, De Rotte en de Kralingse Plas en halverwege het Noorderkanaal. De sluizen zijn geopend vanaf 1 april tot 31 oktober van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:45 en vrijdag tot en met zondag van 06:00 tot 21:45. Ga netjes in de wachtrij liggen en luister naar de aanwijzingen van de sluiswachten. Ben je nog nooit door een sluis geweest? Bekijk dan onze instructievideo op youtube.

Het vaargebied reikt van de Lombardkade tot de Rottemeren en van de Kralingse tot de Bergse Plas, ook op het Noorderkanaal en de Schie (Delfshaven tot de Zweth) is toegestaan. Je mag echter niet de Coolhaven of de Parksluis passeren, verder is de Hennipsloot op de Rottemeren ook niet toegestaan. Het gehele vaargebied bekijk je in Google Maps.

Spelregels bij het gebruiken van de sloepen

Om rust om en op het water te bewaren en het gebied en de sloepen netjes te houden gelden er enkele regels:

Gebruik van de sloep:

 • Houd de sloep tijdens de vaartocht netjes en lever deze weer schoon, zoals je hem ook hebt meegenomen, in op de steiger waar je deze hebt opgehaald. Verder mag je met maximaal 12 personen aan boord van de sloep.

 • Is de sloep vervuild dan houden wij tot €150,- van de borg in als je andere huurders daarmee hebt benadeeld, daarbovenop betaal je aan €75,- schoonmaakkosten. Gebruik het doekje aan de console om de sloep schoon te houden, spoel deze uit in het water wanneer deze vervuild is geraakt.

Zit je met te veel mensen aan boord, dan beëindigen wij direct de vaartocht en ben je de borg kwijt.

Gedrag tijdens de vaartocht:

 • Je gedraagt je fatsoenlijk, eervol en hebt respect voor de omgeving. Wanneer jouw gedrag tot overlast of schade leidt, beëindigen we de vaartocht en houden we de borg in.

Muziek afspelen tijdens de vaartocht:

 • Je mag muziek afspelen maar uitsluitend met een kleine speaker. Om overlast te voorkomen mag deze niet harder dan niveau ‘achtergrondgeluid’. Op water draagt geluid namelijk tot wel honderden meters ver.

Afval uit de sloep

 • Bewaar je afval aan boord tot dat je deze in een openbare prullenbak kunt deponeren, deze vind je bij onze steigers.
 • Laat nooit afval in de sloep of op steigers achter. Moeten wij jouw afval opruimen, dan kost je dat €75,-

Proviand & alcohol

 • Ga netjes met eten en drinken om en gooi dit niet in het water of door de boot heen.
 • Heb je alcohol bij je, houdt dit dan bijvoorkeur aan boord van de boot. Drink nooit te veel want openbaar dronkenschap is verboden en kost €95,- boete (bij orde / veiligheidsverstoringen is de boete €390,-)

Overlast en ongewenst gedrag

 • Het veroorzaken van (geluids)overlast en het vertonen van ongewenst gedrag vlak voor, tijdens en na de huurperiode, op de sloep als naast de sloep of op of nabij onze steiger is niet toegestaan. Wanneer wij een melding ontvangen wordt jouw vaartocht per direct beëindigd en ben je de borg ook kwijt
 • Mocht je je niks kunnen voorstellen bij de bovengenoemde termen? Ongewenst gedrag: openbaar dronkenschap, schreeuwen, wild plassen, seksuele handelingen. Overlast: hinderlijk aanwezig zijn, betreden van privé terrein, intimiderende of dreigende taal. Geluidsoverlast: Luide muziek of schreeuwn

De motor van de sloep aan- en uitzetten

Open de link in het sms-bericht op je eigen telefoon

15 minuten voor aanvang ontvang je een sms bericht van ons, dit is jouw unieke digitale sleutel waarmee je 2 van de beschikbare boten kunt starten.

Selecteer een bootnummer

Doorloop de stappen en selecteer het nummer van de boot waarin jij zit. Je start de motor door op de ronde blauwe knop te drukken. 

Vaartocht pauzeren of beeïndigen 

Verlaat je tijdens de vaartocht de sloep, druk dan op 'pauzeer de motor'. De motor gaat dan uit, maar deze kan je later weer herstarten. LET OP: de huurtijd loopt wel door. 

De vaarkaart

De vaarkaart bestaat uit de Rotte(meren), Bergse Plas en de Kralingse Plas. Ook mag je vanaf het Noorderkanaal doorvaren tot aan de Schie. Uitsluitend zeer ervaren schippers mogen de Schie op, let goed op want hier varen ook grote binnenvaartschepen.

Het is niet toegestaan om Schiedam binnen te varen, de Coolhaven in te varen en de Nieuwe Maas op. Tot slot mag je ook niet de Hennipsloot in t.h.v. de Rottemeren.

Download rechts hiervan het vaargebied

Reserveer nu Word lid! Superdeal

Vandaag nog zelf varen? Dat is zo geregeld!

Reserveer nu