Vaargebied de Schie

Ontdek de Schie vanaf het water!

Reserveer nu

De Schie

In 1389 kreeg Delft toestemming om een eigen kanaal naar de waterweg te graven via 'de Delf'. Maar, vanwege de sterke Rivaliteit tussen Delft, Schiedam en Rotterdam, wilde de steden hun kanalen echter niet delen. Om deze reden was Delft genoodzaakt om zijn eigen kanaal door te graven naar de Nieuwe Waterweg. 

Aan de monding van dit kanaal ontstond een nieuwe haven, Delfshaven. Door inklinking van het omliggende veengebied is het waterpeil enkele meters hoger dan het land, een typisch Hollands verschijnsel. Na de tweede wereld oorlog dempte Rotterdam hun kanaal met puin uit de stad. De Schie is onderdeel van het Rijn-Schiekanaal en loopt tot aan Leiden, het water wordt dagelijkse gebruikt door binnenvaartschepen.* Daarentegen is de Schiedamse schie niet heel populair bij watersporters i.v.m. de vele lage bruggen.

Leuke hotspots langs de Schie

De Schie kent diverse hotsposts. Wij hebben voor het gemak de twee leukste voor jou op een rijtje gezet!

  • Cafe restaurant Soif: lunch, diner en borrel
  • De Machinist: lunch en diner

Vaartijden

Een vaartocht naar de Schie (Van Nelle fabriek) vanaf de Lombardkade duurt ± 1 uur (retour, 2,5 uur), vanaf de Bergse plas* duurt dit ± 2 uur (retour 4 uur). *Je moet een sluis door met deze route.

Sloep huren bij Geen Boot Wel Varen

Wil jij varen over de Schie? Huur dan nu een sloep bij Geen Boot Wel Varen in Rotterdam. Onze elektrische sloepen zijn milieuvriendelijk en muisstil. Zo kunnen jij, jouw vrienden en het milieu genieten van een overheerlijke vaartocht. Let je nog wel even op de volgende aandachtspunten?  

Aandachtspunten

  • Beroepsvaart aanwezig, gebied alleen voor gevorderde watersporters.
  • Blijf dicht bij de kant, vaar een duidelijke koers en kijk goed om je heen.
  • Deze schepen hebben beperkt zicht, kunnen niet uitwijken en varen dus niet om jou heen.
  • Onverwachts oversteken / koers wijzigen is erg gevaarlijk.
  • Veiligheid komt altijd op nummer 1, denk eerst goed na voordat je iets doet.
Reserveer nu Word lid! Superdeal

Vandaag nog zelf varen? Dat is zo geregeld!

Reserveer nu