Wil jij binnenkort varen op de Rotte? Prima keuze, want in het vaargebied 'De Rotte' kan je prima vertoeven. De Rotte staat ook wel bekend als de meanderende rivier die Rotterdam zijn naam gaf De rivier loopt van Bleiswijk (Rottemeren), de bron, helemaal tot in Rotterdam. De Rotte eindigt tegen de Blaak aan. Dit laatste stuk vanaf de Lombardkade, de Jacobsbrug t.h.v. de Blaak, is echter alleen met hele kleine bootjes te varen. Eenmaal in Rotterdam heeft de Rotte in de afgelopen eeuwen her en der andere namen gekregen. Wil jij varen over dit prachtige gebied? Geen Boot Wel Varen is dé bootverhuur voor de Rotte en Rottemeren. Reserveer hieronder direct een sloep of lees meer informatie over dit prachtige vaargebied.
Wanneer je een boot huurt op de Rotte en een van de prachtige vaarroutes vaart, is het kennen van de geschiedenis een leuk extraatje. Vroeger bouwde men dammen om gebieden te beschermen tegen overstromingen. In deze dammen zaten sluizen, zodat boten er wel doorheen konden, maar de gaten ook makkelijk afgesloten konden worden als er overstromingen dreigden. De Rotte heeft in het verleden meerdere Dammen gekend. De Dam, waar onze stad z’n naam aan te danken heeft, ligt onder de Hoogstraat en is maar liefst 400 meter lang. Deze dam is in ± 1270 gebouwd en bleek algauw een aantrekkelijke plek om handel te drijven en huisje te bouwen.
Wanneer je over de Rotte wilt varen kun je het beste een sloep huren bij Geen Boot Wel Varen locatie Lombardkade 46. Vanaf hier vaar je namelijk in Noordelijke richting de stad uit. In een vaartocht van ± 2,5 uur kun je het Rotterdamse deel van de Rotte ontdekken, je vaart dan tot en met Oud Terbregge. Vaar je verder door, dan wordt het steeds landelijker, en zie je goed waarom de Rotte handig gebruikt werd om goederen van boerderijen en tuinderijen naar de stad te brengen.
Tegenwoordig staat het water echter beter bekend als Plezierrivier de Rotte. Wanneer je gaat varen op de rotte zal je ook geen beroepsvaart meer tegenkomen, dit maakt het een veilige plek om ervaring op te doen met het besturen van een sloep. In de zomer is het dan ook altijd gezellig druk op de Rotte. Je kijkt je ogen uit! Prachtige huizen, bootjes en zwemmende gezinnen. Het is een en al feest.
Als je de Rotte zo’n 3 uur opvaart passeert je de Pekhuisbrug. Dan ben je aangekomen op de Rottemeren! Maar, vergis je niet in de afstand, dit is verder weg dan het op de kaart lijkt. Eenmaal aangekomen wordt je beloont door de prachtige groene omgeving. De Rottemeren is ontstaan na de drooglegging van de omliggende polder, welke zodoende als hoge boezem moest fungeren. Aan de oostzijde van de Rottemeren staat een molenviergang, deze verzorgde tot 1952 de afwatering van de polders.
Een vaartocht tot aan de Rottemeren duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Voor een lunch, borrel of sanitaire stop zal je nog wat extra tijd moeten reserveren. In de zomer is het dan ook handig om voorafgaand
Wil jij jouw vaartocht uitbreiden met een hapje en/of een drankje? Bekijk dan hieronder onze arrangementen!
Brouwerij Noordt aan de zaagmolenkade
Noorplein, Bekend van de oogstmarkt en diverse events
Destino, Spaanse tappasbar aan de Zaagmolenkade
Obst & Gemuse, huiskamer restaurant Crooswijkse Bocht
Rebelz aan de Rotte, bekend om zijn inspirerende keuken en een team bestaande uit ex-gedetineerde.
Rijntje aan de Rotte, Een hoog aangeprezen klein restaurant, Franse keuken
Restaurant Meerenbos, een perfect plek om even de beneden te strekken!
Restaurant de Prins van Terbregge, Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.
Restaurant Bergse Plas, Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.
Cafe oud verlaat, Een echte bruine kroeg aan de Rotte!
Retraiterie Rottemeren, een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
Eetcafe de Roerdomp, een lekker stekkie met uitzicht over e Rottemeren
Wat leuk dat je een sloep wilt huren!
Je mag als huishouden samen een sloep huren (iedereen woont en staat ingeschreven op hetzelfde adres, max. 6 pers. per sloep). Neem je iemand uit een ander huishouden mee dan geldt maximaal 2 personen.