'De Plezier rivier de Rotte is de rivier die Rotterdam z'n naam gaf'
We starten vanaf het centrum van Rotterdam, aan de Lombardkade 46. De steiger ligt naast de Binnenrotte en De Meent. Vanaf de Lombardkade varen we in noordelijke richting de Rotte op. De meanderende rivier, die Rotterdam zijn naam gaf staat bekend om z'n vele gezichten en wordt ook wel de dochter van de Maas genoemd. De route naar de Rottemeren is ± 30 kilometer en duurt maximaal 6 uur. Je kunt (een deel) van deze route al varen vanaf een vaartocht van 2 uur, je komt dan niet helemaal tot de Rottemeren omdat je eerder moet keren om optijd terug te zijn.
Voor deze route volg je knooppunten: 5, 4, 8, 26, 27, 28 [keren], 27, 26, 8, 4, 5.
We adviseren een vaartijd van 2 tot 6 uur, omdat de route op en neer loop kun je eenvoudig eerder omdraaien. Houdt er rekening mee dat je uiterlijk op de helft van de geboekte tijd moet draaien.
De route heeft een lengte van 30 kilometer en je hoefd geen sluis door waardoor deze route het gehele jaar gevaren kan worden.
[ Knop naar vaarkaart met knopppunten ]
Je vertrekt in noordelijke richting vanaf de steiger aan de Lombardkade. De Rotte, binnen de ring van rotterdam is een van Rotterdams laatste bevaarbare zoetwatergrachten. Dit water ligt Binnendams (achter de ‘Dam’ van Rotterdam). De eerste kilometer kenmerkt de rivier zich door zijn stedelijk uitstraling met ‘harde’ oevers en stenen bruggen.
Na de eerste 100 meter varen we lang de oudste huizen van Rotterdam. Deze koopmanshuizen dateren uit ± 1700 en werden voornamelijk gebruikt als opslag voor agrarische producten. De huizen zijn uniek omdat ze het bombardament hebben overleeft, de daaropvolgende branden en inmiddels 4 sloopvergunningen. Huisje nummer 407, staat bekend om z’n zeldzame plafond en muurschilderingen.
Een klein stukje verder naast de iconische Noorderbrug bevindt zich het Heineken Brouwershuis, de van oorsprong amsterdamse bierbrouwer had hier zijn Rotterdamse verstiging van 1874 tot 1968 inmiddels is het een hip bedrijfsverzamelgebouw en hoofdkantoor van Pameijer.
Een stukje verder kom je langs de oude poort van de Crooswijkse begraafplaats, deze werd in 1832 in gebruik genomen omdat begraven binnen de bebouwde kom verboden was geworden.
De Noorderbrug, de oude Heineken fabriek, de Crooswijksebocht, de oude poort van de begraafplaats. Een uniek stukje Rotte in Rotterdam dat doet fantaseren naar een stad met vele grachten en activiteiten op en om het water.
Na een klein stukje varen passeert u de Prinsen molen (maalmolen) en de Vier Winden molen (meelmolen). Beide molens hebben hun windrechten nog, echter is alleen de prinsenmolen is nog volledig functioneel en draait deze af en toe op mooie en speciale dag. De Vier Winden molen doet dienst winkel met benodigdheden voor de fanatieke thuisbakkers. De winkel wordt gerund door een echte molenaars familie die dit al generatie na generatie doet.
De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere liggen ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. De dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.
De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere ligging ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. Een Dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.
Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij de Blijde wij, bel van te voren even om te vragen of je bij hun mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Cafe Oud Verlaat, een bruin cafe waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen.
Als je de Rotte zo’n 2 uur opvaart passeert je de pekhuisbrug ben je aangekomen op de Rottemeren, vergis je niet in de afstand, dit is verder weg dan het op de kaart lijkt. De Rottemeren is een oase van rust en een unieke groene omgeving in de Randstad. De Meren werden tot 1968 ook wel de Bleiswijcksche Meeren genoemt en bestaan uit 3 gedeeltes die door een smallere doorgang met elkaar verbonden worden.. De meren staan bekend om de molenviergang die tot 1652 de afwatering van de oosterlijke polders verzorgde.
Als je over de Rottemeren vaart kun je een glimp opvangen van de Koning Willem Alexander Roerbaan die tevens dienst doet als waterbuffer als overtollig water vanuit de rotte niet op de nieuwe maas kan worden afgevoerd. Je mag varen tot de A20, verder is helaas niet toegestaan voor gemotoriseerde vaartuigen. Heb je honger of dorst van al dat varen? Dan kun je bij Eetcafe de roerdomp of Meerenbos aanmeren voor pauze.
Geen Boot Wel Varen is trotse supporter en ambassadeur van OokDitIsDeRotte.nl
Vaar een duidelijke koers
Vaar een duidelijke koers zodat andere boten weten waar jij heen gaat. Houdt tijdens de vaartocht op de Rotte zoveel mogelijk rechts om ongelukken te voorkomen. Komt er een boot vanaf de andere kant passeren we deze ook aan de rechterzijde.
Let op de tijd
Je kunt op de Rotte geen rondje varen, je zult dus halverwege de vaartocht moeten keren. Let op, i.v.m. mogelijke drukte bij de sluis raden we je met klem aan om 1,5 uur voor eindtijd van de vaartocht terug te zijn bij de sluis naar de Bergse Plas. De sluis is geopend van ma t/m vrij van 09:00 tot 16:45 en op vrij, zat en zon van 06:00 tot 21:45
Aanmeren aan openbare steigers
Op de bergse Plas en de Rotte bevinden zich bijna alleen maar prive steigers, hier mag je onder geen beding aan aanmeren. Aan de Weissenbruchlaan (bergse plas) op de Rottemeren en bij horecagelegenheden langs het water vindt je wel openbare steiger.
Wat leuk dat je een sloep wilt huren!
Je mag als huishouden samen een sloep huren (iedereen woont en staat ingeschreven op hetzelfde adres, max. 6 pers. per sloep). Neem je iemand uit een ander huishouden mee dan geldt maximaal 2 personen.