Varen op de Kralingse plas

Huur nu een sloep en vaar over de Kralingse Plas!

Nu reserveren

Vaartocht over de Kralingse Plas

De Kralingse Plas, omringt door z’n eigen bos en een prachtig uitzicht op de skyline, staat ook wel bekend als het Central Park van Rotterdam. Het Rondje Plas, van 5 kilometer, is bij veel hardlopers en wandelaars uit Rotterdam een begrip. De kralingse plas heeft een oppervlak van 10 ha en wordt veel gebruikt door de lokale zeilverenigingen. Ooit behoorde de Kralingse Plas toe aan een groep van 15 veenplassen die zich uitstrekte van de ’S Gravenweg in Rotterdam tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze zijn allemaal gedempt om ruimte te maken voor de Prins Alexander Polder. De Kralingse Plas is niet gedempt omdat deze destijds te diep was, en daardoor te duur, om te dempen. Met GeenBootWelVaren bootverhuur kan je een mooi rondje varen.

Voor deze route volg je de Knooppunten: 5, 4, 7 , (Kralingse Plas), 7, 4, 5

We adviseren een vaartijd van 2,5 tot 3,5 uur, afhankelijk van de wachttijden bij de sluis. Op warme dagen kan de wachttijd bij de sluis oplopen tot 1 uur, houdt hier rekening mee tijdens het plannen van de vaartocht. 

De route heeft een lengte van 8 kilometer en je moet 2 keer een sluis (Kralingse Verlaat)  De sluis is geopend van vanaf 1 april van ma t/m do van 09:00 tot 17:00 en vrij t/m zo van 06:00 tot 21:45.

Vaarkaart met knooppunten

 

   

 

   

  Bekijk in Google Maps

  

  

  

Sloep huren op de Kralingse Plas 

We varen de Rotte op in Noordelijke richting Onderweg komen we het oudste koopmanshuis van Rotterdam en de Noorderburg tegen. Deze koopmanshuizen dateren uit ± 1700 en werden voornamelijk gebruikt als opslag voor agrarische producten. De huizen zijn uniek omdat ze het bombardament hebben overleeft, de daaropvolgende branden en inmiddels 4 sloopvergunningen. Huisje nummer 407, staat bekend om z’n zeldzame plafond en muurschilderingen.

Ook passeren we de oude Heineken fabriek, de van oorsprong Amsterdamse bierbrouwer had hier zijn Rotterdamse vestiging van 1874 tot 1968. Inmiddels is het een hip bedrijfsverzamelgebouw en hoofdkantoor van Pameijer. Een stukje verderop, t.h.v. Destino, Heeft de locale Brouwerij Noordt zich gevestigd, en ja, ze maken hier echt Rotterdams bier. (Tip; combineer een vaartocht met een proeverij of rondleiding door de brouwerij). Als we doorvaren komen we in Crooswijk en passeren we de oude historische poort van de begraafplaats Crooswijk. Daarna begint een lint van woonboten van allerlei verschillende vormen en maten. Houdt rekening met de bewoners door zachtjes te doen (laat de muziek nog even uit) zo heeft iedereen een leuke dag!

vaartocht kralingse plas

De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere ligging ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. Een Dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas.

Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.

Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij de Blijde wij, bel van te voren even om te vragen of je bij hun mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Cafe Oud Verlaat, een bruin cafe waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen.

Kralingse plas

Onze hotspots langs deze Route:

Een spaans restaurant met heerlijke Tappas en Pintxos op het menu!
Een hoog aangeprezen klein restaurant met de franse keuken
Restaurant de Prins van Terbregge
Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.
Restaurant Bergse Plas
Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.
Cafe oud verlaat
Een echte bruine kroeg aan de Rotte!
Retraiterie Rottemeren
Een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
Eetcafe de Roerdomp
Een lekker stekkie met uitzicht over de Rottemeren
een perfect plek om even de beneden te strekken!
Restaurant Nova 
Culinair genieten op een heerlijk rustig plekje langs de Rotte. 

ook dit is de rotte

Geen Boot Wel Varen is trotse supporter en ambassadeur van OokDitIsDeRotte.nl

Aandachtspunten voor deze route

Vaar een duidelijke koers

Vaar een duidelijke koers zodat andere boten weten waar jij heen gaat.  Houdt tijdens de vaartocht op de Rotte zoveel mogelijk rechts om ongelukken te voorkomen. Komt er een boot vanaf de andere kant passeren we deze ook aan de rechterzijde. 

Let op de tijd

Je kunt op de Rotte geen rondje varen, je zult dus halverwege de vaartocht moeten keren. Let op, i.v.m. mogelijke drukte bij de sluis raden we je met klem aan om 1,5 uur voor eindtijd van de vaartocht terug te zijn bij de sluis naar de Bergse Plas. De sluis is geopend van ma t/m vrij van 09:00 tot 16:45 en op vrij, zat en zon van 06:00 tot 21:45

Aanmeren aan openbare steigers

Op de bergse Plas en de Rotte bevinden zich bijna alleen maar prive steigers, hier mag je onder geen beding aan aanmeren. Aan de Weissenbruchlaan (bergse plas) op de Rottemeren en bij horecagelegenheden langs het water vindt je wel openbare steiger. 

Reserveer nu Word lid! Superdeal

Vandaag nog zelf varen? Dat is zo geregeld!

Reserveer nu