Van wilde veenen tot wereldhaven

'De Plezier rivier de Rotte is de rivier die Rotterdam z'n naam gaf'

Nu reserveren

Een sloep huren op de Rotte

Maak een mooie vaartocht over de Rotte vanaf de Bergse Plas, Winebar Mendoza. De lengte van de vaartocht, als je helemaal naar de Rottemeren vaart is ± 30 km en duurt 5,5 tot 6,5 uur. Uiteraard kun je ook eerder omkeren en een kortere vaartocht maken. Op deze route kom je 1 sluis tegen en in totaal 2x schutten. Voor deze route volg je de  knooppunten: 11, 9, 8 (sluis), 26, 27, 28, 27, 26, 8(sluis), 9, 11. Je vaart vanaf vanaf de steiger diagonaal de plas over om bij het Berg en Broekse Verlaat te komen. 

Via de sluis (Berg en Broekse verlaat, 010 418 65 14) bijna 2 meter omhoog naar de Rotte, dat is een hele ervaring! Bekijk onze instructie video op youtube (https://www.youtube.com/watch?v=Nk4xkjM3UFU) als je dit voor het eerst doet. De Rotte staat bekend om z’n vele gezichten, geen meter is het zelfde dus je kijkt je ogen uit! Of je helemaal naar de Rottemeren vaart of een kleine stukje mag je zelf bepalen, let we op de tijd, je kunt namelijk geen rondje varen maar je moet halverwege omkeren om optijd terug te zijn.

 

   

 

   

  Bekijk in Google Maps

  

  

  

Varen op de Rotte

Nadat je de sluis gepasseerd bent varen we rechtsaf de Rotte op. Na een klein stukje varen passeert u de Prinsen molen (maalmolen) en de 4 windenmolen (meelmolen). Beide molens hebben hun windrechten nog, echter is alleen de prinsenmolen is nog volledig functioneel en draait deze af en toe op mooie en speciale dag. De 4 Windenmolen wordt op dit moment gerestaureerd en doet dienst winkel met benodigdheden voor de fanatieke thuisbakkers. De winkel wordt gerund door een echte molenaars familie die dit al generatie na generatie doet. Een klein stukje verder, aan de linker oever, waar vroeger de Gereformeerde kerk van Terbregge stond treffen we een huis, met de zelfde contouren als de voormalige kerk. De bijzondere woning heeft in 2010 een architectuur prijs gewonnen, wat vindt u ervan?

varen op de rotte

De Rotte kenmerkt zich door zijn hogere ligging ten opzichte van het omliggende gebied en zijn meanderende verloop. Een Dichter Dirks Smits schreef in 1750 over de schoonheid van de Rotte als zijnde dochter van de Nieuwe Maas. Langs de Rotte staan huizen in alle soorten en maten, van pitoreske oude arbeiderswoningen, soms gerenoveert, tot imposante nieuwebouw villa’s, genoeg om je ogen uit tekijken.

Tijdens je vaartocht over de Rotte kom je langs Kinderboerderij de Blijde wij, bel van te voren even om te vragen of je bij hun mag aanleggen voor een bezoek aan de kinderboerderij. Of Cafe Oud Verlaat, een bruin cafe waar je een heerlijk een biertje kan drinken op warme dagen. De meren staan bekend om de molenviergang die tot 1652 de afwatering van de oosterlijke polders verzorgde

vaarroute op de rotte

Als je de Rotte zo’n 2 uur opvaart passeert je de pekhuisbrug ben je aangekomen op de Rottemeren, vergis je niet in de afstand, dit is verder weg dan het op de kaart lijkt. De Rottemeren is een oase van rust en een unieke groene omgeving in de Randstad. De Meren werden tot 1968 ook wel de Bleiswijcksche Meeren genoemt en bestaan uit 3 gedeeltes die door een smallere doorgang met elkaar verbonden worden.

Als je over de Rottemeren vaart kun je een glimp opvangen van de Koning Willem Alexander Roerbaan die tevens dienst doet als waterbuffer als overtollig water vanuit de rotte niet op de nieuwe maas kan worden afgevoerd. Je mag varen tot de A20, verder is helaas niet toegestaan voor gemotoriseerde vaartuigen. Heb je honger of dorst van al dat varen? Dan kun je bij Eetcafe de roerdomp of Meerenbos aanmeren voor pauze.

Onze hotspots langs deze Route:

Een hoog aangeprezen klein restaurant met de franse keuken
Restaurant de Prins van Terbregge
Eten op sterren niveau en de bekend van de grootste wijnkaart van nederland! Maar ook perfect voor een kopje koffie of een lekker lunch.
Restaurant Bergse Plas
Het pannenkoeken restaurant van het Bergse Bos, 10 min lopen het bos in.
Cafe oud verlaat
Een echte bruine kroeg aan de Rotte!
Retraiterie Rottemeren
een unieke locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
een lekker stekkie met uitzicht over e Rottemeren
een perfect plek om even de beneden te strekken!
Restaurant Nova 
Culinair genieten op een heerlijk rustig plekje langs de Rotte. 

de rotte

Geen Boot Wel Varen is trotse supporter en ambassadeur van ookditisderotte.nl

Aandachtspunten voor deze route

Vaar een duidelijke koers

Vaar een duidelijke koers zodat andere boten weten waar jij heen gaat.  Houdt tijdens de vaartocht op de Rotte zoveel mogelijk rechts om ongelukken te voorkomen.

Komt er een boot vanaf de andere kant passeren we deze ook aan de rechterzijde. 

Let op de tijd

Je kunt op de Rotte geen rondje varen, je zult dus halverwege de vaartocht moeten keren. Let op, i.v.m. mogelijke drukte bij de sluis raden we je met klem aan om 1,5 uur voor eindtijd van de vaartocht terug te zijn bij de sluis naar de Bergse Plas. De sluis is geopend van ma t/m vrij van 09:00 tot 16:45 en op vrij, zat en zon van 06:00 tot 21:45

Aanmeren aan openbare steigers

Op de bergse Plas en de Rotte bevinden zich bijna alleen maar prive steigers, hier mag je onder geen beding aan aanmeren.

Aan de Weissenbruchlaan (bergse plas) op de Rottemeren en bij horecagelegenheden langs het water vindt je wel openbare steiger. 

Reserveer nu Word lid! Superdeal

Vandaag nog zelf varen? Dat is zo geregeld!

Reserveer nu