De plas en het bos worden ook wel het Central Park van Rotterdam genoemd.
De Bergse en de Kralings Plas zijn de laatst overgeblevenen van de 7 plassen die vroeger ten noorde van Rotterdam lagen. Deze plassen zijn gedempt om ruimte te maken voor de woningbouw in de Prins Alexander Polder. De Bergse Plas werdt niet gedempt omdat de gegoede Rotterdammer dit inmiddels had ontdekt als aantrekkelijk woongebied en de Kralingse Plas was te diep, en daardoor te duur, om te dempen. De zuidelijke eilanden en het parkje bestaan wel uit puin afkomstig van het bombarderment van de tweede wereld oorlog.
Op de Kralingse Plas hebben wij geen botenverhuur locatie, maar je kunt er wel naar toe varen, bij deze route gaan we er vanuit dat het vertrekpunt de Weissenbruchlaan 149, Winebar Mendoza is. De route over beide plassen ongeveer 12 km, we adviseren een vaartijd van 4 uur. Je komt namelijk langs 2 verschillende sluizen en moet in totaal 4x schutten. Zeker op warme dagen kan de wachttijd bij de sluis behoorlijk oplopen. Volg voor deze route de knooppunten: 11, 9, 8 (sluis), 4, 7(sluis), 7(sluis), 4, 8(sluis), 9, 11
De vaartocht vanaf Hillegersberg naar de Kralingse Plas brengt je langs 2 sluizen, let goed op de openingstijden en wachtrijen op warme dagen. Per schutting heb je 20 tot 90 minuten nodig afhankelijk van de wachtijd bij de sluis. Je kunt in 3,5 uur heen en weer varen, echter op warme dagen heb je hier minimaal 4 uur voor nodig, met name bij het Berg en Broekse verlaat wordt het snel echt druk, (wachttijd tot wel 1 uur)
Nadat we via de sluis de Rotte op zijn gevaren gaan we rechts af en varen we langs Tims Limonade fabriek. Ter hoogte van de gordelweg gaan we linksaf, de boezem op die langscrooswijk richting kralingen loopt. Langs de boezem wordt in de komende jaren Nieuw Kralingen gebouwd, een deel van de havens en het industrieterrein zullen worden gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw. Aan het einde van de boezem treffen we het sluisje (Kralingse Verlaat) waar we doorheen moeten om 1,5 meter later op de Kralingse Plas uit te komen. Let op, het huis naast de sluis is bewoond, zet de muziek daarom even uit en praat wat zachter.
De Kralingse Plas, omringt door z’n eigen bos en een prachtig uitzicht op de skyline, staat ook wel bekend als het Central Park van Rotterdam. Het Rondje Plas, van 5 kilometer, is bij veel hardlopers en wandelaars uit Rotterdam een begrip. De kralingse plas heeft een oppervlak van 10 ha en wordt veel gebruikt door de lokale zeilverenigingen.
Een hoog aangeprezen klein restaurant in Rotterdam met de Franse keuken.
Hier werdt vroeger 7-up gemaakt, inmiddels is de oude fabriek een bedrijfsverzamelgebouw. Uiteraard kun je er een drankje drinken
Hun terras is een fenomeen in Rotterdam en de serre is de perfecte plek voor een borrel of feestje. Je kunt aanmeren aan hun eigen steiger.
Een perfecte locatie voor events en borrels voor grote groepen. Van woensdag tot zondag van 11:00 tot 16:00 voor een heerlijke lunch met dagverse producten. Reserveren is noodzakelijk.
De uitgebreide kaart valt in het niets bij misschien wel het prachtige uitzicht op de skyline.
Vaar een duidelijke koers
Vaar een duidelijke koers zodat andere boten weten waar jij heen gaat. Houdt tijdens de vaartocht op de Rotte zoveel mogelijk rechts om ongelukken te voorkomen. Komt er een boot vanaf de andere kant passeren we deze ook aan de rechterzijde.
Let op de tijd
Je kunt op de Rotte geen rondje varen, je zult dus halverwege de vaartocht moeten keren. Let op, i.v.m. mogelijke drukte bij de sluis raden we je met klem aan om 1,5 uur voor eindtijd van de vaartocht terug te zijn bij de sluis naar de Bergse Plas. De sluis is geopend van ma t/m vrij van 09:00 tot 16:45 en op vrij, zat en zon van 06:00 tot 21:45
Aanmeren aan openbare steigers
Op de bergse Plas en de Rotte bevinden zich bijna alleen maar prive steigers, hier mag je onder geen beding aan aanmeren.
Aan de Weissenbruchlaan (bergse plas) op de Rottemeren en bij horecagelegenheden langs het water vindt je wel openbare steiger.
Wat leuk dat je een sloep wilt huren!
Je mag als huishouden samen een sloep huren (iedereen woont en staat ingeschreven op hetzelfde adres, max. 6 pers. per sloep). Neem je iemand uit een ander huishouden mee dan geldt maximaal 2 personen.